FOLLOW US
NEWSLETTER
GET IN TOUCH

SGS Architetti Associati
via Francesco Nullo 14, 20129 Milano, Italy
T +39 02 710 402 78
F +39 02 752 801 12

info@sgsassociati.com

Top 30 projects

The elaboration of the project for Pinocchio library in Collodi focuses on creating a social point for children and city’s habitants as well. As a starting point, we considered the history of Collodi and in particular the way in which Pinocchio’s story influenced and gave form to the city. The project brings together multiple functions such as places to meet, socialize, study, perform and hang out.

The focal point of the design is a series of public spaces that connect the sides of the river and provide an access to the area and facilities from both Via delle Cartiere and Via Pasquinelli. The main volume of the new library next to the old papermill consists of an underground insertion along the river and a rectangular main body above the ground. The existing retaining wall along the river makes part of the façade for the underground floor, while the roof of the volume is a garden which is naturally integrated with the existing terrain level. It aims to hide the big volume which is to be discovered by visitors once they go further towards the river.

A new shop located between the library and the papermill is capped by a roof connecting the buildings between each other and creating a covered space underneath and framing a public square which serves as an entrance from the city to the territory. This space is continued to the opposite side of the river by a bridge which takes the visitors to the auditorium, the media spaces, the café and an underground parking. They form the second square providing another gathering point and a public space. The second link between the two sides is an extended corridor that hosts a gallery space and crosses the river on the 2nd floor level connecting the papermill factory with the media space building.

 

 

SHARE AND PRINT

The Kidult soul is the starting point for the concept for this brand of fresh and young jewelry. The project is based on essential and geometric lines, light colors, materials that recall nature, such as wood, textile fibers to reflect in furniture itself what is the essence of the product exposed. 100 basic modules compose the pilot project of this idea, which includes a series of display elements and wall elements that can be assembled together playing with full and empty, backdrop modules and backgrounds that, starting from a single element, can generate freestanding display corners and monobrand stores.

Castello Sforzesco Suites is a unique and innovative accommodation solution. It represents the best choice for those in town on vacation or work.Elegant, bright, quiet. Castello Sforzesco Suites has spacious and elegant 18 sqm bedrooms, furnished in a sophisticated style and with amenities that meet the best quality standards. Decorated with a refined taste. Oak wood flooring. Bathroom with white Carrara marble fillets. Everything is part of a 100% Made in Italy designer style. Spot lighting, beds, wardrobes, armchairs and bathroom accessories: every detail is designed to make Castello Sforzesco Suites the reference point for those looking for excellence in the heart of the city.

...................................................

 WOOD FLOORING in oak boards

LIGHTS Flos, Viabizzuno, Kristina Dam, Penta

BEDS Arflex

ARMCHAIRS and FOOTRESTS B&B Italia and Sancal

NIGHT STANDS B&B Italia, with white Carrara marble top and satin finish

WARDROBES Porro

SINKS and MIRRORS Porcelanosa

Artisan BATHROOM FITTINGS Flaminia

WALL PAPER by Phillip Jeffries

FABRICS Dedar

 

Credits: Castello Sforzesco Suites by Brera Apartments

Photo shooting: ALMA PHOTOS

 

The concept proposed for the new stores focuses on the user, pursuing the goal of creating a meeting place, a reading place, a place where to work and interact, via the web or directly with other Mondadori customers, caching and bringing to the present the spirit of the architect Oscar Niemeyer's project that gave rise to the prestigious Mondadori headquarters of Segrate.

The library is no longer a transit space for the purchase of books but also a place for rest and comparison, memory and research, relaxation and commitment, an area that is a reference for those who want to share the Mondadori philosophy and not just buy a book.

The central objects of this space are the tables and the bookshelves which are inspired from reinterpreting and transposing the Mondadori headquarters project prospect, by playing the rhythm of the project and transforming the structure of reinforced concrete into light oak wood.

To integrate the project and give dynamism and sociality to the Mondadori stores, a bar has been added, where you can read and at the same time have a drink at the table. Light and vegetation complete the project of contemporary space related to its origins.

 

 

 

 

This site uses technical cookies for its functioning, and analytics cookies (own and third party) in order to perform statistics and monitor the use of the site
By closing or confirming this warning you accept the use of cookies.