FOLLOW US
NEWSLETTER
GET IN TOUCH

SGS Architetti Associati
via Francesco Nullo 14, 20129 Milano, Italy
T +39 02 710 402 78
F +39 02 752 801 12

info@sgsassociati.com

The project is located in a recently-constructed complex, in a former industrial area of Milan converted to create new residential solutions featuring broad expanses of glazing. The job called for the renovation of a loft, with a redefinition and redistribution of the spaces. The ground floor features a large open space where the skillful interplay of the heights of the false ceilings punctuates and differentiates the various types of use. A slender white-lacquered bookcase with alternating open shelves and compartments with doors, flanks the immense dining table in solid wood. The continuing contrast between negative and positive space, elements in solid wood and white lacquer, becomes the common thread for the kitchen décor. The upper floor is divided into two large master bedrooms with sleek, but elegant furnishings.

SHARE AND PRINT

The job involved the joining of two apartments and a redefinition of the space, its functions and circulation. The spacious living room is the dominant element, here natural light from the large, arched windows and overhead light from the new skylights blends perfectly with the artificial light from the deep-set skylight that surrounds the entire living room. The first floor is set aside for the sleep zone, where bedrooms and bath morph into a single space punctuated by the exposed wood beams. A black, oval, cast-iron tub dominates the space and black becomes the common thread in an ongoing interplay of contrasts with the white elements in the room. Different purposes that dialog in a single space is the recurring theme in the entry, too. When necessary, the central counter converts into an island filled with all the comforts of traditional kitchen.

Part of the Ville Ponti, the hotel embraces the stylistic legacy of the terrace of the Andrea Ponti villa. An aerial bridge joins the reception hall to the tower, which primarily houses the rooms. At street level, and up to a height of about 8 meters, is a winter garden that is also visible from the road. Covered parking is attached to the lower portion of the tower. On the reception level, on the side where the terrace is located, is restaurant service with kitchen, a fitness room with saunas and massage rooms, a pool with showers and dressing rooms, a bar, offices and storage rooms. On the floor above, visible from the reception area, thanks to the two-story ceiling, are a bar, meeting rooms, classrooms, other rooms and suites. On the second floor there are nine suites, these too, with access to a “roof garden” and complete with terraces opening onto the interior of the complex with views of the winter garden and the green space in front of the pool.

Renovation of the former Desio prison as a restaurant and bar. The decision – sparked by the uniqueness of the job - was conservative and comprehensive of the existing layout to take advantage of the linear geometry and monotony of the all the facade perspectives created by the surrounding walls, through a system of coverings that would meet the objectives of the project design and would allow for harmonious integration of the fundamental features of the project into the existing building, like: technological innovation, organic nature, visibility and quality of use of the entire complex. A distinctive element is the sail-like covering, formed by an awning that, on the southern exposure, is a canopy made of polycrystalline silicon solar panels. The awning enfolds the entire building, creating functional spaces for loading and unloading, for staff in the area in the back, and attractive spaces around the terrace.

Mulino a Vino's Davide Scabin had originally planned to move to New York in 1990 to work at Tony May's restaurant, San Domenico. He was just 25 years old. Yet family reasons prevented him from coming. Near Turin, he founded Combal.Zero, a restaurant that was awarded two Michelin stars. And 25 years after his thwarted American adventure, he opened a restaurant in the basement of a nondescript building in the Meatpacking District. Appearances can be deceiving. With a closer look, one sees infinite details that make this restaurant's atmosphere both unique and comfortable. There's the gleaming marble bar with a view of the open kitchen. You can't help but take note of the rustic tables in the brick-walled dining area and the labyrinth of small rooms. Diners are encouraged to select their preferred wine before ordering their meal. The cuisine includes traditional Italian dishes with an unusual twist.

This site uses technical cookies for its functioning, and analytics cookies (own and third party) in order to perform statistics and monitor the use of the site
By closing or confirming this warning you accept the use of cookies.