FOLLOW US
NEWSLETTER
GET IN TOUCH

SGS Architetti Associati
via Francesco Nullo 14, 20129 Milano, Italy
T +39 02 710 402 78
F +39 02 752 801 12

info@sgsassociati.com

CHP LIBRARY IN COPENHAGEN.
The new Library project is the result of inspirations coming from the study of town planning and from the architectural evaluation of the buildings around the project area: their relation to the context, the form and material category, their link with the waterfront, with regard to the current as well as the past situation, through pictures showing how the town was previously structured in that specific area. The new Library project shows two buildings with different size and height, rectangular plant, pitched roof, quite sloping in this case, typical geometry not only of that place but also typological theme strongly established in the construction culture imagery as a building archetype. The supporting structure is made of laminated timber portals, hooked to each others by braces and to the horizontal lofts. The external perforated metal sheets cover works as a double skin and cover almost entirely the building; the “skin” is cut, where needed, to favor a consistent natural light access and to create prospective views inside the Library. Under the perforated metal sheets an empty space is left to guarantee a thermoregulatory and ascendant air streams control. The perimeter walls are wooden made with natural insulating material inside and with the thickness needed to limit the heat loss as much as possible. To finish the stratigraphy of the building envelope, the transparent parts have been made with low-e glass. The building employs the greenhouse principles, where the light entrance and the consequent buildup of heat due to solar radiation, contribute to the comfort of the users, integrating light and heating from mechanical systems. Building portions with a less favorable exposure have predominance of blind walls with openings allowing to guarantee a sufficient daily natural light. In this case the perimeter walls have a bigger thick for the thermal balance with their thermal inertial contribution. The main entrance of the Library is on the Toldboldgade, it opens into a teak essence wooden paved square, with a floor light line indication that guides the visitor to the reception. It is possible to enter in the Library also from the bookshop-café, which is in the lower building. The Library portion that includes the bookshop and the café, continue to independently work also when the Library is closed, it is a meeting point for everyone who wants to continue to read a book in a pleasant night, or to have a nice conversation and a glass of Hyldeblomstsaft or a pitcher of beer with friends. On the ground floor there is the children area with multimedia totems with monitor, headphones, game console, and further to them there are tables with pc to consult and read the online available books. It is possible to use cards to be left to the reception in order to come and go and be able to use the green areas directly adjacent to the Library. At the first floor there are: an area to consult the available titles both books and e-books, a room for audio/video materials and a reading/studying area. To complete the floor al location: toilets and a relax-zone for a more comfortable reading. The reading room has a privileged view on the Opera House. The second floor includes multimedia and reading areas. From the second floor three rooms can be reached, they’re not connected to each other, to give the guest a more domestic experience of the Library, both in terms of size and exclusivity. The Library, in light of its limited dimension, cannot host a huge number of titles, therefore it has an electronic archive and an on line link with other libraries archives, to order texts, get the electronic copies, work with them and save them in a dedicated section, where the Library becomes an i-cloud for its users.

SHARE AND PRINT

The project's goal was to design a space in which the interior reflects the life outside. Living offers a cozy atmosphere that's relaxing yet is also a happening spot that's full of energy. It's a blend of the refinement and allure of Milan with the fun-loving spontaneity of Argentina, offering guests a variety of experiences. This dichotomy defines the establishment: the space's organization, the interior design, the choice of building materials, as well as the manner in which the business is managed. The Living experience changes during the day with various dining options and settings depending on whether it's late afternoon or evening. The casual restaurant occupies two sections along the restaurant's outer edges, in contrast to the chic, central bar area that pulsates with energy from the gathered guests or those passing through. Living's large windows open onto Piazza Sempione and guests can gaze at the Arco della Pace and its park. The spectacular view enhances the experience for the guests while granting those outside a clear look at the action inside. The interior design mixes precious, elegant textiles and damask fabrics with late 1920s furniture and restored modern art for a surprisingly harmonious yet contradictory style that truly reflects the owners' personalities.

 

 

Interiors featuring: DEDAR, KREON

Photo shooting: ALMA PHOTOS

SGS Architetti Associati was selected to design the Trend area for the textile trade show Milano Unica. Beginning with the 2015 shows presenting the Autumn/Winter 2016-2017 collections, Stefano Fadda of the company What's Cool is the new creative director with the responsibility of identifying trends. The Trend area is being completely redesigned. The display will be inventive and novel. In fact, a sensory journey is being created. Images and sounds will bombard the visitor during this trip that will reveal the latest trends. Four fantasy worlds each representing a theme that highlights the indelible bond of textiles and fashion. Superstudio Piu', 1,200 square meters of exhibition space, will be transformed. The journey will begin in area containing multiple screens. Interviews will be projected in which people declare what is considered "cool", the perfect introduction for rooms dedicated to the trends mentioned. We first arrive at Arctic Tale where salt hills evoke a fantasy world of colorful ice-caps and thin air. Next, Folk Land where we see again hills but in earthy shades covered with trees, leaves and various arboreal elements to recall nature and landscapes. Graphic Wave has a completely different style. The installation's square tubular structures and two-dimensional pavement and wall decorations create a space noteworthy for its strong black and white contrasts, geometrical effects and intertwining lines reminding us of the latest in digital technology. We make our final stop in the Play Room where primary-colored balls are strung along transparent wires. The rainbow of colors creates an optical effect, reminiscent of old-fashioned wooden toys and playing, not just the act but also the state of mind. At the end of the journey, visitors can relax in the lounge, sliding onto a sofa and getting a bite to eat. A video further explores the rooms' various themes.

 

Photo shooting: ERDNA CREATIVE

Refeel is right near Porta Romana at the beginning of via Sabotino. Set back from the street, the location gives it a mellow feel and a magnificent view. The various dining options and settings showcase the establishment's metamorphosis from the early morning into the evening. Tables for enjoying breakfast, brunch or a light dinner are located to the right of the entrance along an extended wing. Happy hour, in contrast, is centered in a larger space, ideal for the typical evening crowd. The buzz is focused on the bar and the pair of dark chocolate Chesterfield sofas. Refeel's enormous windows look out on via Sabotino and via Agnesi. This backdrop/sun protection makes Refeel even more delightful inside and attractive from the outside. Contrasts come into play with the selected finishes. Antique oak covers the horizontal surfaces, including the floor and ceiling, while exposed, rough cement has been applied to the vertical surfaces. Subtle accents include tables with chrome-plated steel structural elements and lights that stand out against the two primary surface materials. The 12-meter long bar made of exposed cement set off from the building's wall breaks up the corridor, giving the space a new feel.

 

Photo shooting: ALMA PHOTOS

The designer shoe company, famous for its "Made in Vigevano" footwear and leather goods, sought a completely new look for its store in Florence, the birthplace of art and culture. The store is located on Piazza della Repubblica in the heart of the city. Shoes, leather goods and coats for men and women are presented in a space of 70 square meters. The fashionable and luxurious products made by only the finest artisans display the brand's characteristic elegance. SGS Architetti Associati in partnership with Studio Scagliotti substantially changed yet did not completely overhaul the space. The result is a store that's even more welcoming and sophisticated. The space maintains its distinctive play between filled and empty spaces, light and dark. Yet a significant transformation has taken place with the addition of minimal brass structures and mirrored backdrops, an innovation first introduced in the pilot Moreschi store at Milan's Malpensa airport. The Florence showroom is spread across two floors. The staircase linking the floors offers another imaginative display space. One of the walls is covered in leather arranged in geometric shapes. Mirrored niches in the wall display items. Moreschi's stores in Italy are famous for their staircases: in Rome, it's snow white and spiral; Milan's store features ramps that alternate between being open and enclosed by rosewood-paneled walls; finally Florence has a tunnel-like space with a marble floor and leather-covered walls. In addition, the Tuscan capital's flagship store features furnishings made from the most precious materials, such as rosewood, ostrich leather and Dark Emperador marble for the flooring.

A project in partnership with Attilio Ladina.

 

Photo shooting: ALMA PHOTOS

This site uses technical cookies for its functioning, and analytics cookies (own and third party) in order to perform statistics and monitor the use of the site
By closing or confirming this warning you accept the use of cookies.