FOLLOW US
NEWSLETTER
GET IN TOUCH

SGS Architetti Associati
via Francesco Nullo 14, 20129 Milano, Italy
T +39 02 710 402 78
F +39 02 752 801 12

info@sgsassociati.com

The task was the construction of a new building to be used as a kindergarten and primary school with infrastructure and services. The existing school and kindergarten are divided and located in several locations. The positioning of the new school aims to improve the area for all the citizens. The new facilities can be used not only as a school during the school hours but also as an entertainment and cultural centre which serves the whole village of Cintolese. The new school relates to an education that takes place not only through classical studies but also through the experiences that the child acquires in the surrounding environment. For this reason the space is thought rich and stimulating both on the level of volumes with contrasts of full and empty, and of internal organization.The school is single floor and is composed of five sections of kindergarten and fifteen classes of primary school. The building consists of two types of volumes: one is set of blocks with educational activities, services and facilities, another one is a transparent link which unites the whole school and functions as an internal public space.

 

 

 

 

 

SHARE AND PRINT

The focus of the architectural concept is to form a connection between Alvar Aalto museum and the Museum of Central Finland that would accompany their historic and symbolic significance. We tried to bring Alvar Aalto’s design motives and principles into our project after identifying them in his works, interpretation and further application in our design. In this way, our project prompts to add a value to the existing two museums complying with their quality and eminent origins. The existing wooden structure on the second floor of Alvar Aalto museum performs as a dominant element for the main scene of the whole exhibition space. Therefore, it serves also as the point of attraction for visitors who enter from the opposite side and would need to cross the whole exposition in order to reach and see the whole panorama of timber stricture. Geometry of the extension is inspired by these timber bars in a form of repetitive lines, thus creating axis for the new plan. They create four “corridors” that contain passages, shop and other spaces. In the interior the prevailing material is timber that emphasizes the vertical direction inspired by the curving timber volumes in Alvar Aalto museum. Vertically a sequence of natural wooden materials addresses the theme of nature. In contrast the horizontal in the interior is defined by a dark an decently soft carpet material. It expresses a feeling of the soft ground by softening the steps of visitors and absorbs the sounds thus creating a warm and intimate atmosphere.

 

 

 

 

 

This hotel is designed to experience the value of the most precious: time. Inside, you can find a best way to appreciate the time, among all the ways. Designed differently on each floor, the internal passages are the transformations of the usual hotel corridors into places with various functions that help to balance the time spent for activities someone may want to realize during a day. The bleisure hotel is composed of 15 floors, with

106 rooms in total including: two restaurants and lounge bars on different floors / one event area in & out with a music performance area / spa and fitness center including massage rooms, relax areas and pool with sauna and turkish bath / small gallery with a gift shop / a library with co-working space and silent reading areas.

Designed rooms include: 60 standard rooms of 54m2 /  40 suits of 110m2 /  4 island rooms of 140m2, one storey, isolated from the room blocks / 2 island executive, double storey rooms of 280m

 

 

 

 

The starting point of our project is the concept and vision of Camomilla as a brand that is looking in the future but has traditional roots. We took the direction towards the generation of millennials (people in the age of 15-35) who now are becoming the main buying force in the world.  In our design we offer the use of different kind of materials that represent the concept. Travertine represents classical, chic and elegant side of the brand, while copper is more modern and refers to the young and urban side of Camomilla. The lines of copper repeated in different ways in the interior give the interior contemporary feeling. We used soft warm colours to give a comfy look to the interior. Millennials are targeted also on the marketing level. We propose the activities that provide the personal experience and relationship with the brand. Shop offers a creation of a personal style: store stylists get the customers dressed up, give advises about how clothes should fit and take pictures in the neighbourhood or in the shop on customer’s phone so she can immediately upload new look on social media. Another activity that allows the brand to have an interactive relation with the customer is a virtual dressing room. With this technology, customers can try all the clothes they want. With an infinite variety of combinations available in a virtual dressing room, it is possible to pick the look and shop it immediately or share it in social networks. These solutions allow the shopper to create a 3D version of him/her using information taken from scanning devices. Clothes are then displayed on the big touch screen mirror, where the customer can personalise the model by selecting different items and colours.

 

 

The relationship between man and the land: the project proposes a clear network that would connect the historic center and adjacent areas considered important for the growth of the city’s center. An expanded, cohesive village would improve the social and cultural life as well as provide tourism benefits. The proposal focuses on creating multipurpose public spaces that promote social interaction. This would require addressing the road system, creating bike paths, tackling integration projects and implementing new designs for green spaces. Playgrounds, sporting facilities and public spaces would also be constructed. The reconversion of these spaces would instantly create a well-defined network while maintaining the significant differences in the respective zones’ design and use.Nature emerges as the defining element of the biking and walking path. Its colours and glory vary, allowing those travelling along the route to never tire of the mountains’ beauty and seasonal changes. Sculptures representing the valley’s native animals complete this postcard-perfect path. The artwork celebrates the area’s fauna, the finishing touch for a true nature trail. Interpretive signs about the animals and nature are key to the path’s success. The various zones will be linked through the pavement and street furniture. The interplay of light and dark colors will accentuate those places where people will stop, gather and meet.

 

  • All
  • BARS & RESTAURANTS
  • COMPETITIONS
  • RESIDENTIAL
  • SPECIAL PROJECTS
  • STORES & SHOWROOMS
load more hold SHIFT key to load all load all

This site uses technical cookies for its functioning, and analytics cookies (own and third party) in order to perform statistics and monitor the use of the site
By closing or confirming this warning you accept the use of cookies.