FOLLOW US
NEWSLETTER
GET IN TOUCH

SGS Architetti Associati
via Francesco Nullo 14, 20129 Milano, Italy
T +39 02 710 402 78
F +39 02 752 801 12

info@sgsassociati.com

This holiday apartment is situated in a village near Bormio, surrounded by typical alpine landscape. It is composed of two floors, with windows and terraces that face the valley. The spaces of the house are arranged around the two-sided fireplace, the heart of the apartment. On one side there are the kitchen and the dining area, and on another there is the living room. Both spaces have an exit to big terraces. On the same floor a guest room is located. The second floor of the apartment is occupied by two bedrooms with their bathrooms, characterized by zenithal lighting realized by modifying the roof.

The whole project deals with simple natural materials, such as wood and stone, and a few colors.

 

SHARE AND PRINT

design by Attilio Ladina, Luca Alessandro Amendola and Gianluca Geroli

Presented as a prototype at the Salone del Mobile of 2015, Gigi Lamp is presented again in occasion of the 2018 edition, in an updated version: the diffuser is made of aluminum, not polycarbonate as before, in pastel colors ranging from yellow to Tiffany blue up to black. The structure is available both in polished chrome and brass. The light source is dual, oriented upwards and downwards.An object in its essentiality is charming and suggestive. The hourglass shape refers to the archetype of a timeless object and the materials add a contemporary and technological touch thanks to the use of a modulated LED light source. Gigi is not only a lamp, it is also a tribute, a dedication to Gigi Scagliotti, interior designer, partner and, first of all, a friend.

 

The original brief was to create a fun and inventive hangout at 7th Avenue South in Manhattan where authentic Italian comfort food would be reconstructed into ravioli and other bite-sized dishes served with drink from the Bubbles Bar. In the design we used a teal blue that dominates the space, wood for some architectural elements and a bright marble that we used for the bar and tables. As an accent material we added brushed bronze and fabrics with mid-century geometrical texture.

 

 

Milano Unica: Save the Planet is an ecological and visionary slogan that draws attention to the cornerstones of life: Water, Air and Earth.

Milano Unica devotes its exploration into Spring-Summer 2019 trends through creativity applied to the themes of Water, Air and Earth. It does so by juxtaposing these elements with three different personalities: the great French oceanographer Jacques Cousteau who championed, back in the day, ecological battles defending deep-sea flora and fauna; the Russian ballet dancer Rudolf Nureyev with his ethereal, agile and poetic dance in a space evoking the Northern Lights, and finally the Masai, a nomadic people, proud of their traditions but, above all, inextricably connected to the Earth, mother and origin of all civilization.

Each trend is introduced by a brief emotional and imaginary story that is followed by a more technical description and explanation of the key concepts of that topic. Finally, the descriptive part on colours, materials and accessories follows.

Top 30 projects

The elaboration of the project for Pinocchio library in Collodi focuses on creating a social point for children and city’s habitants as well. As a starting point, we considered the history of Collodi and in particular the way in which Pinocchio’s story influenced and gave form to the city. The project brings together multiple functions such as places to meet, socialize, study, perform and hang out.

The focal point of the design is a series of public spaces that connect the sides of the river and provide an access to the area and facilities from both Via delle Cartiere and Via Pasquinelli. The main volume of the new library next to the old papermill consists of an underground insertion along the river and a rectangular main body above the ground. The existing retaining wall along the river makes part of the façade for the underground floor, while the roof of the volume is a garden which is naturally integrated with the existing terrain level. It aims to hide the big volume which is to be discovered by visitors once they go further towards the river.

A new shop located between the library and the papermill is capped by a roof connecting the buildings between each other and creating a covered space underneath and framing a public square which serves as an entrance from the city to the territory. This space is continued to the opposite side of the river by a bridge which takes the visitors to the auditorium, the media spaces, the café and an underground parking. They form the second square providing another gathering point and a public space. The second link between the two sides is an extended corridor that hosts a gallery space and crosses the river on the 2nd floor level connecting the papermill factory with the media space building.

 

 

This site uses technical cookies for its functioning, and analytics cookies (own and third party) in order to perform statistics and monitor the use of the site
By closing or confirming this warning you accept the use of cookies.